O izložbi

Organizatori izložbe:

Proksima – udruga za edukaciju i razvoj i Javna ustanova Spomen-područje Jasenovac

Autori izložbe:

Mario Šimunković i Đorđe Mihovilović

Opis:

Izložba je posvećena osobama sa šireg područja Zaprešića koji su umoreni u logorima iz sustava koncentracijskog logora Jasenovac i osobama sa šireg područja Zaprešića koji su preživjeli logore iz sustava koncentracijskog logora Jasenovac. Šire područje Zaprešića čini grad Zaprešić i pripadajuća mu naselja (Hruševec Kupljenski, Ivanec Bistranski, Jablanovec, Kupljenovo, Lužnica, Merenje, Pojatno, Šibice) uz sedam okolnih općina: Bistra, Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća.

Više od 120 osoba iz zaprešićkog kraja umoreno je u logorima iz sustava koncentracijskog logora Jasenovac, a četrdesetak osoba je preživjelo. Autori izložbe izradili su biografije i prikupili više od 250 dokumenata i fotografija.

Ova izložba mali je doprinos nastojanju da se žrtve izdignu iz bezličnosti brojeva i da im se vrati izgubljeni dignitet. Ona doprinosi memorijalizaciji i izgradnji sjećanja na žrtve Jasenovca kroz dokumentiranje sudbine svake od osoba.

Ovom izložbom želimo žrtve Jasenovca iz zaprešićkog kraja otrgnuti od zaborava u koji su nepravedno i ne svojom krivicom bačeni. Kako zbog njih samih, tako i zbog generacija koje dolaze. Da ih opominje i da se nikada, nikome, niti na bilo kom mjestu ne ponovi.